Begroting 2019

Zorg, welzijn, jeugd en volksgezondheid

Prestaties

Prestaties

Wat gaan we daarvoor doen en wat gaat het kosten 2019?
Hierna wordt eerst ingegaan op de belangrijkste overkoepelende thema’s binnen het programma. Daarna wordt ingegaan op de specifieke activiteiten.

Doorontwikkeling uitvoeringsorganisatie Jeugd en Maatschappelijke Ondersteuning
In juli 2018 is de gemeente gestart met één uitvoeringsorganisatie voor de Jeugd en Maatschappelijke Ondersteuning. Hiermee is één organisatieonderdeel verantwoordelijk geworden voor de uitvoeringstaken rondom Jeugd en de Wmo. Met het keukentafelgesprek biedt de gemeente cliëntgerichte dienstverlening en wordt samen met de burger gekeken welke oplossingen passend zijn. De preventieve ondersteuning, zorg en jeugdhulp wordt daardoor laagdrempelig, wijkgericht en dichtbij huis aangeboden. In 2019 wordt, door middel van een uitvoeringsprogramma, verder gewerkt aan het optimaliseren van de werkwijze van de nieuwe organisatie en aan het verder integreren van de dienstverlening naar van 0-100 teams, waar alle Haagse inwoners van jong tot oud terecht kunnen. Hierbij wordt ook de verbinding  gezocht met andere beleidsterreinen zoals schuldhulpverlening, onderwijs en sport.

Inkoop integraal ondersteuningsaanbod
De gemeente wil de aangeboden zorg verder integreren en beter op elkaar afstemmen. Daarom wordt in 2019 gestart met de aanbesteding t.b.v. een integraal ondersteuningsaanbod voor de Wmo. De maatwerkarrangementen worden vanaf 2020 uitgebreid met beschermd wonen en maatschappelijke opvang. In de aanbesteding is ook expliciet aandacht voor jongeren van 16 tot 23 jaar. Er komt een logische verbinding tussen Jeugd en Wmo waardoor er een soepele overgang van jeugd naar volwassenheid kan worden gerealiseerd met een doorgaande lijn van ondersteuning.

De gemeente stimuleert dat inwoners zich verantwoordelijk voelen en eigenaar zijn van de manier waarop zorg en ondersteuning in hun eigen wijk of buurt is georganiseerd. Het beleid is gericht op het verhogen van de zelfredzaamheid van inwoners. Dat stimuleren we door de inzet van algemene en maatwerkvoorzieningen en door het benutten van het sociale netwerk van inwoners. Verhoging van de zelfredzaamheid levert een bijdrage aan het langer zelfstandig blijven wonen.

De verschillende vormen van doelgroepenvervoer, zoals bijvoorbeeld de Taxibus en vervoer van en naar dagbesteding, gaan we waar mogelijk harmoniseren. Medio 2019 loopt het contract met de huidige vervoerder van de Taxibus af en wordt er een nieuw contract aanbesteed.

Transformatie Jeugd
De  gemeente zet in 2019 de volgende (transformatie)doelen:

  1. Meer uitgaan van eigen verantwoordelijkheid en eigen mogelijkheden van jeugd en ouders.
  2. Demedicaliseren, normaliseren en betere preventie.
  3. Eerder passende hulp aan gezinnen bieden: zo licht als mogelijk, zo zwaar als nodig.
  4. Integrale hulp bieden aan gezinnen volgens het uitgangspunt: één gezin, één plan, één regisseur.
  5. Meer ruimte voor professionals om de juiste hulp te bieden.
  6. Versterken van de samenhang met (passend) onderwijs.

Deze doelen worden opgepakt in lijn met het coalitieakkoord. De vernieuwing van de inkoop van de jeugdhulp draagt bij aan bovenstaande doelen. In 2019 wordt de nieuwe inkoop van de gespecialiseerde jeugdhulp afgerond. Daardoor kan vanaf 2020 gewerkt worden volgens nieuwe inkoopcontracten die uitgaan van resultaatbekostiging.

1. Eigenaarschap, participatie, preventie en vroegsignalering

Preventief Jeugdbeleid

Wat mag het kosten (€ 1000)

Wat gaan we daarvoor doen?

Lasten

Baten

Saldo

Het voorkomen, verminderen of opheffen van problemen of stoornissen van lichamelijke, geestelijke, sociale of pedagogische aard die de ontwikkeling van jeugdigen ongunstig kunnen beïnvloeden

18.755

0

18.755

De gemeente stimuleert dat inwoners zich verantwoordelijk voelen en eigenaar zijn van de manier waarop zorg en ondersteuning in hun eigen wijk of buurt is georganiseerd. Volwaardig meedoen van iedere Hagenaar, ongeacht gender, seksuele geaardheid, leeftijd of beperking, staat centraal in het beleid.

Rechten, talenten en meedoen
De doelstellingen op de gebieden van kinderrechten, talentontwikkeling en jeugdparticipatie liggen verankerd in het beleidsplan 2018-2020 ‘Haagse jeugd, samen aan zet’. De gemeente zet in op het borgen van de kinderrechten, waarbij het belangrijk is dat de kinderen hun rechten kennen en zij tegelijkertijd krijgen waar zij recht op hebben. Voor wat de talentontwikkeling betreft, investeert de gemeente in initiatieven die o.a. gericht zijn op persoonlijke groei en het nemen van verantwoordelijkheid voor de eigen omgeving. Voor het meedoen in de samenleven en het behouden van regie over het eigen leven, creëert de gemeente randvoorwaarden door bijvoorbeeld de weerbaarheid van jongeren met een lichtverstandelijke beperking te bevorderen middels een preventief trainingsaanbod.

Wat zijn de activiteiten in 2019?
De rechten van Haagse jeugdigen zijn geborgd

  • Kinderen en jongeren kunnen ook in 2019 gratis en anoniem juridisch advies en hulp krijgen bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel.
  • Jeugdigen worden tijdens het scholierendebat met minimaal 10 middelbare scholen gestimuleerd om zelf hun rechten te kennen en bewust te zijn van de mogelijkheden om voor deze rechten op te komen.

Haagse jeugd benut kansen en ontwikkelt talenten

  • In The Hague Youth Factory krijgen initiatieven en ideeën van jeugd meer ruimte en vorm. Ook wordt cultuur- en jongerenparticipatie bevorderd.
  • Via vakantieactiviteiten wordt een leerrijke omgeving geboden waar jeugdigen met diverse achtergronden uit verschillende wijken elkaar ontmoeten.

Haagse jeugdigen en ouders zijn veerkrachtig en doen mee

  • Door de inzet van de Crownies in wijken bevordert de gemeente bij ongeveer 500 jeugdigen het maatschappelijk bewustzijn en de betrokkenheid bij hun eigen wijk of stadsdeel.
  • Bij het Jongeren Informatie Punt (JIP) kunnen jongeren terecht met allerlei vragen over school, werk, huisvesting en relaties. We verwachten dat het JIP ongeveer 6.000 jongeren bereikt met persoonlijk contact, spreekuren en voorlichtingen, naast de ongeveer 30.000 bezoekers op hun website.
  • De Vreedzame wijk wordt in twee wijken verder doorontwikkeld.

Doorontwikkeling Centrum voor Jeugd en Gezin
De Haagse jeugd groeit veilig en gezond op in een omgeving die daaraan bijdraagt. Om dit mogelijk te maken is er in elk stadsdeel een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) voor alle vragen over gezond opgroeien en opvoeden. Elk CJG biedt drie basisfuncties: jeugdgezondheidszorg (JGZ), informatie & advies en gezinscoaching. Het CJG werkt in de nabijheid van jeugd en ouders, samen met partners in de wijken, waaronder scholen, huisartsen, verloskundigenpraktijken, welzijnsorganisaties en vrijwilligersorganisaties. Het schoolmaatschappelijk werk-plus (SMW+) wordt in 2019 aanbesteed, waarmee de aansluiting tussen het onderwijs en het CJG verder geoptimaliseerd kan worden. In 2019 wordt het CJG doorontwikkeld: het preventieve aanbod wordt meer ingezet ten behoeve van vragen uit het stadsdeel, scholen en inwoners. Daarvoor zet het CJG in op een sterk preventief netwerk. De dienstverlening sluit beter aan op de diversiteit van de stad, waarbij er meer aandacht is voor lage taalvaardigheid, cultuursensitief werken en inzet van zelforganisaties, vrijwilligers en maatschappelijke ondernemers.

Risico’s vroeg signaleren
De ambitie van de gemeente is om zo vroeg mogelijk ontwikkelingsrisico’s bij kinderen te ontdekken en tijdig te kunnen helpen. Vroeg-signalering kan gaan over ontwikkelingsstoornissen, gedragsproblematiek, radicalisering, verslavingen van ouders en over ongunstige opvoedsituaties zoals armoede, complexe scheidingen en schulden. Daarnaast gaat het ook om het herkennen van LVB-problematiek, loverboyproblematiek, huiselijk geweld en kindermishandeling. Een belangrijke plek waar risico’s gesignaleerd kunnen worden, is binnen het onderwijs.

Wat zijn de activiteiten in 2019?

  • Een trainingsaanbod ontwikkelen voor professionals rond het signaleren en melden van problemen en het wegnemen van handelingsverlegenheid.
  • Gezinsgerichte aanpak verankeren in de werkwijze van professionals van het CJG.
  • Borging van de samenwerking met huisartsen en het team Integrale vroeghulp.
  • Borging van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, kindcheck en verwijsindex.
  • Tijdige en gezinsgericht hulp voor kinderen van ouders met psychische problemen of kinderen van verslaafde ouders.
  • Weerbaarheidstrainingen en trainingen sociale vaardigheden in het onderwijs, voor kinderen die opgroeien in ongunstige opvoedsituaties en kinderen die met beginnende psychische klachten kampen.

De verloskundige/gynaecoloog, huisarts, kraamzorg en jeugdgezondheidszorg zorgen samen voor een gezonde start voor elke pasgeborene. Samen werken ze aan het doel om de perinatale sterfte te verminderen. In 2019 zal de aanpak zich verbreden conform het plan “kansrijke start voor elk kind“ van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast worden aanstaande ouders voorbereid op de rol van ouder. Hier geven verloskundigen en het CJG in samenwerking invulling aan.

Participatie en informele hulp

Wat mag het kosten (€ 1000)

Wat gaan we daarvoor doen?

Lasten

Baten

Saldo

Participatie bevorderen

28.036

1.250

26.786

Door middel van participatie en informele hulp wordt de participatie van burgers in de stad bevorderd en worden informele netwerken ondersteund. Burgers worden gestimuleerd gebruik te maken van netwerken om zelf hun zaken te regelen en daarin is het hebben van een sociaal netwerk onontbeerlijk. Deze inzet levert een bijdrage aan de verschuiving van zware zorg naar lichtere vormen van ondersteuning.

Door het bevorderen van vrijwilligerswerk en het ondersteunen van mantelzorgers kan de zorg en ondersteuning dicht bij burgers plaatsvinden. Door middel van de buurthuizen van de toekomst faciliteert de gemeente dat organisaties en inwoners dichtbij de burgers activiteiten kunnen organiseren en deze mee kunnen laten doen in de wijk en samenleving. Het ouderenbeleid zorgt dat ouderen zoveel mogelijk geactiveerd en gestimuleerd worden en dat deze zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Op zeventien Servicepunten XL worden inwoners geïnformeerd en dichtbij begeleid bij vragen over wonen, werken, jeugd, vrijwilligerswerk, zorg en ondersteuning. De gemeente is één van de veertien koplopers op het gebied van cliëntondersteuning. Hieronder worden de belangrijkste doelen en activiteiten toegelicht:

Bevorderen van actieve inzet van vrijwilligers en mantelzorgers
De gemeente stimuleert Hagenaars vrijwilliger te worden en te blijven en faciliteert vrijwilligers(organisaties) in het uitvoeren van hun taken. Haagse mantelzorgers worden erkend en gewaardeerd en overbelaste mantelzorgers worden eerder opgespoord en beter ondersteund.
Wat zijn de activiteiten in 2019?

  • Het organiseren van een stedelijk dekkend netwerk van vrijwilligersorganisaties op het gebied van thuisadministratie. In samenwerking met maatschappelijke organisaties werken we aan één portal voor thuisadministratie.
  • Het verder laten aansluiten van de Wmo op het werk van levensbeschouwelijke organisaties door het uitbouwen van een netwerk van levensbeschouwelijke organisaties met Wmo-partners zoals de sociale wijkteams/MDA teams.  
  • Het informatieaanbod op www.denhaagmantelzorg.nl vergroten. We mikken op 25.000 unieke bezoekers en 3.500 mantelzorgers die een bestelling doen in de webwinkel.
  • De gemeente ondersteunt diverse zorg- en welzijnsactiviteiten die gericht zijn op het vinden, informeren, ondersteunen en waarderen van mantelzorgers. Doel: 2.000 mantelzorgers worden ondersteund door de taskforce Mantelzorg.

Bevorderen van de participatie van ouderen en mensen met een beperking
Het actieprogramma Den Haag seniorvriendelijke stad richt zich op de kwaliteit van leven, vitaliteit en eenzaamheid. Hiervoor zet de gemeente onder andere ouderenconsulenten in en worden verschillende initiatieven ontplooid. Daarnaast is het één van de collegeprioriteiten om in te zetten op de bestrijding van eenzaamheid. Hiervoor wordt een integrale eenzaamheidsaanpak voorbereid (actieplan Eenzaamheid). Het college heeft hiervoor 0,5 mln. beschikbaar gesteld.

Het beleidskader ‘Sterk zijn Hagenaars met een beperking’ 2016-2019 (RIS 293265) neemt een aantal specifieke standaardregels van het VN-verdrag (Agenda 22) als vertrekpunt voor het beleid.

Wat zijn de activiteiten in 2019?

  • Versterking van het initiatief in de stad op basis van wat ouderen belangrijk vinden. Het platform Seniorvriendelijke stad zorgt hierbij voor positieve aandacht voor het ouder worden en het ouderenbelang.
  • Activiteiten voor versterking van het waardig ouder worden, voor verlaging van de eenzaamheid en het vergroten van kansen voor geluk en vitaliteit door middel van de community tegen eenzaamheid (actieplan Eenzaamheid), Lief & leedstraatjes, levensverhalen en Vraag elkaar-cafés.
  • De opzet van dementievriendelijke wijken door het project Haags ontmoeten en het verder ontwikkelen van cultuur- en sportparticipatie voor ouderen.
  • De gemeente zet de subsidieregeling Toegankelijkheid (RIS 295988) voort voor maatschappelijke organisaties om fysieke, digitale of sociale toegankelijkheid te verbeteren.
  • De gemeente reikt de Onbeperkt 070-prijs uit om positieve beeldvorming en bejegening van mensen met een beperking te stimuleren.
  • Voor cliënten met een licht verstandelijke beperking die dat nodig hebben, is opvang in een tijdelijk beschermende woonomgeving mogelijk. De gemeente onderzoekt hoe deze vorm van ondersteuning meegenomen kan worden in de nieuwe aanbesteding Wmo in 2020.

Welzijnswerk

Wat mag het kosten (€ 1000)

Wat gaan we daarvoor doen?

Lasten

Baten

Saldo

Bevorderen van de sociale samenhang en toegankelijkheid van diensten en ruimten (Buurthuis van de toekomst)

13.153

0

13.153

De gemeente subsidieert Haagse welzijnsorganisaties voor het leveren van welzijnswerk, waaronder algemene maatschappelijke ondersteuning. In 2019 subsidieert Den Haag vier Haagse welzijnsorganisaties VOOR Welzijn, MOOI, Zebra en Welzijn Scheveningen voor onder meer het leveren van algemene maatschappelijke ondersteuning.
Vanaf 2019 en verder wordt het algehele welzijnsbeleid doorgelicht en geherstructureerd voor  €1 mln. oplopend naar €8 mln. in 2022. Tevens wordt welzijn effectiever en kleinschaliger georganiseerd voor €2,5 mln. Door deze herstructurering krijgen kleinschalige, innovatieve, wijkgerichte initiatieven meer ruimte. De subsidiesystematiek wordt eenvoudiger, flexibeler en meer gericht op resultaat.

Emancipatie

Wat mag het kosten (€ 1000)

Wat gaan we daarvoor doen?

Lasten

Baten

Saldo

Bevorderen van economische zelfstandigheid,  sociale acceptatie en het bevorderen van het emancipatieproces.

1.241

0

1.241

De gemeente ondersteunt in 2019 tal van activiteiten op dit vlak, zoals: begeleiding van vrouwen naar werk, begeleiding van vrouwen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld, internationale vrouwendag, debatten, voorlichtingsbijeenkomsten en dialoogsessies, werkzaamheden van het COC, de coming out-dag en de inzet van emancipatie-ambassadeurs. Daarnaast begeleidt Stichting Yasmin 350 vrouwen naar onderwijs en werk en geeft COC Haaglanden 150 voorlichtingslessen over seksuele diversiteit op scholen.

2. Toegang tot hulp en ondersteuning

Jeugdteams

Wat mag het kosten (€ 1000)

Wat gaan we daarvoor doen?

Lasten

Baten

Saldo

Gezinsbegeleiding bieden

11.421

0

11.421

De in 2018 opgerichte uitvoeringsorganisatie voor de Jeugd en maatschappelijke ondersteuning  (JMO) wordt in 2019 doorontwikkeld. De organisatie wordt wijkgerichter en brengt een verdere integratie van de jeugdteams en de wijkteams met zich mee. We groeien toe naar samenwerking in 0-100 teams, teams voor mensen van alle leeftijden

Wmo-wijkteams, jeugdteams en MDA-teams
In 2019 worden in Den Haag vijftien Wmo-wijkteams. Iedere Hagenaar kan dichtbij huis een melding van een ondersteuningsbehoefte doen. Voor complexe problematiek schaalt elk wijkteam op naar één  van de tien multidisciplinaire aanpak-teams (MDA-team) die in 2018 zijn opgezet. Dit team bestaat uit experts van de Wmo, Jeugd, ggz, werk & inkomen, daklozenzorg, welzijn en schuldhulpverlening. Het team stelt een integraal plan van aanpak op en zorgt voor uitvoering van dit plan.

In de jeugdteams in Den Haag zitten gezinscoaches met verschillende expertises die werken binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin. Zij bieden ambulante hulp, zorgcoördinatie en verzorgen de toeleiding naar de gespecialiseerde jeugdhulp en de jeugdbescherming en jeugdreclassering.

In elk stadsdeel is een Centrum voor Jeugd en Gezin: totaal tien. In totaal zijn er twintig jeugdteams op stadsdeelniveau actief. Daarnaast zijn er zes teams met een specifieke taak/doelgroep die voor de hele stad werken: twee voortgezet onderwijs-teams, een persoonsgebonden budget-team, een stedelijk team risicogroepen en een veilig verder-team voor huishoudens (met en zonder kinderen) waarbij sprake is van huiselijk geweld.

3. Gespecialiseerde zorg en ondersteuning

Innovatie Wmo
In 2018 is een zorginnovatiefonds opgericht. Met dit fonds, zullen innovaties worden gefinancierd waarmee de Wmo-zorg goedkoper en/of met een hogere kwaliteit aan de burger kunnen worden aangeboden en kan de toename van de zorggroei op langere termijn deels worden opgevangen.
Daarnaast wil  Den Haag de maatwerkarrangementen Wmo vernieuwen en meer aan laten sluiten op de wensen en behoefte van de inwoners. In 2019 gaan we door met de stimuleringsopdracht om meer samenhang en samenwerking te realiseren tussen gecontracteerde aanbieders, maar ook met de algemene voorzieningen, de welzijnsorganisaties en bewonersinitiatieven.

Oudere inwoners kennen een toenemende kans op kwetsbaarheid waardoor zelfstandig thuis wonen lastiger wordt en meer ondersteuning vereist. De speerpunten van het programma Zorg & innovatie iZi Gezond Lang Thuis’ zijn:

  • Het vergroten van het bewustzijn omtrent de kansen van digitale gezondheidstechnologie (eHealth).
  • Het verbeteren van de beschikbaarheid en toegankelijkheid van digitale gezondheidstechnologie voor inwoners, mantelzorgers en zorgprofessionals.
  • Het verbeteren van de continuïteit van zorginnovatie in Den Haag, zodat verdere ontwikkeling en verbetering van gezondheidstechnologie gedragen wordt door de markt.

Wat zijn de activiteiten in 2019?

  • Verzelfstandiging en uitbreiding van de iZi-community voor senioren in de stad.
  • Coördinatie van gezondheidstechnologiepilots met inwoners, leveranciers en partners in de stad (welzijn, wonen, zorg).

Innovatie jeugdhulp
De H10-gemeenten (de tien gemeenten in de regio die samenwerken op het gebied van de inkoop van jeugdhulp) willen innovaties in de jeugdhulp blijven stimuleren. Van de jeugdhulpmiddelen wordt jaarlijks € 0,5 miljoen ingezet ten behoeve van het innovatiefonds. Daarnaast loopt in 2019 het regionaal actieplan Jeugdhulp in gezinsvormen door (RIS 299342). Jeugdigen hebben recht op veilig opgroeien, bij voorkeur in het eigen gezin. Maar als dit niet mogelijk is, kan een jeugdige buiten het gezin worden opgevangen, bijvoorbeeld via deeltijd-pleegzorg, een steungezin of een pleeggezin. Het actieplan bevat concrete acties gericht op het verstevigen van de positie van jeugdigen, traumasensitief werken, het realiseren van geschikte woonvoorzieningen en het ondersteunen van opvoeders. Om de transformatie in 2019 en daarna meer te stimuleren, investeert de gemeente in verschillende innovatieve initiatieven rondom:

  • Verschuiving van zwaardere hulp naar lichtere vormen van hulp.
  • Meer ruimte bieden aan de professional.
  • Het ontwikkelen van onderwijs-jeugdhulparrangementen.
  • Het opzetten van passende kinderopvang.
  • Het beleggen van goede regie (één gezin, één plan, één regisseur).
  • Betere samenwerking tussen jeugdhulpaanbieders om hulp te verlenen in gezinnen met complexe problematiek.

Jeugdhulp

 

Wat mag het kosten (€1.000)

Activiteit

Wat gaan we daarvoor doen?

Lasten

Baten

Saldo*

Maatwerkdienstverlening 18- (excl. PGB)

Jeugdhulpverlening

83.105

0

83.105

Geëscaleerde zorg 18-

Maatregelen gericht op de opvang en het verbeteren van de veiligheid van kinderen en jeugdigen 18- exclusief kinderbescherming 

13.042

0

13.042

Totaal Jeugdhulpverlening

96.147

0

96.147

Specialistische jeugdhulp
Momenteel leveren circa 175 jeugdhulpinstellingen specialistische jeugdhulp aan circa 12.000 cliënten. Dit is inclusief jeugdreclassering en jeugdbescherming. De jeugdhulp wordt doorontwikkeld en de transformatiedoelen van de Jeugdwet zijn, samen met de sturing op kosten, voor de gemeente de belangrijkste basisprincipes. In de transformatie wordt ingezet op lichtere hulpvormen in plaats van zwaardere jeugdhulp. Hiervoor wordt geïnvesteerd in innovatieve projecten.

De gemeente vraagt van de jeugdhulpaanbieders om te werken vanuit de hulpvraag, de oorzaak van de problematiek en de totale situatie van de jeugdige en het gezin.

Wat zijn de activiteiten in 2019?
De specialistische jeugdhulp toegankelijker maken

  • Wachtlijsten terugdringen en de bereikbaarheid van de jeugdhulp verbeteren.
  • Administratieve lasten voor professionals/aanbieders verminderen.
  • Samen met jeugdhulpaanbieders werken aan het verbeteren van het imago van de jeugdhulp. Daarbij wordt gebruik gemaakt van ervaringen van jeugdigen en ouders.
  • Het Innovatiefonds jeugdhulp en de Innovatieagenda jeugdhulp voortzetten.

Ondersteuning kwetsbare jongeren
Om kwetsbare jongeren beter te ondersteunen en hen in de overgang naar volwassenheid de juiste ondersteuning te kunnen bieden, start de gemeente in 2019 met een lokale aanbesteding Wmo. De gemeente verwacht dat veel jeugdhulpaanbieders gaan inschrijven op de lokale aanbesteding Wmo, waardoor in de hulp en ondersteuning aan kwetsbare jongeren vanaf 2020 veel meer continuïteit ontstaat. Zoals eerder vermeld, gaat de gemeente verder met de integratie van de jeugdteams en de Wmo-wijkteams. Op deze manier kan de gemeente in de wijken van Den Haag geïntegreerde dienstverlening bieden aan kwetsbare jongeren.

Wat zijn de activiteiten in 2019?

  • De Wmo-voorzieningen passender maken voor kwetsbare jongeren, middels een lokale aanbesteding Wmo, waarin de hulp en ondersteuning voor kwetsbare jongeren tussen 16 en 23 jaar wordt opgenomen.
  • Een uitvoeringsprogramma instellen om de jeugdteams en de Wmo-wijkteams verder te integreren.

Maatwerkvoorzieningen

Wat mag het kosten (€1.000)

Activiteit

Wat gaan we daarvoor doen?

Lasten

Baten

Saldo*

Maatwerkarrangement ZIN

Leveren van maatwerkarrangementen in natura aan burgers in het kader van de Wmo 2015

78.992

183

78.809

 Vervoer taxibus

Aanbieden van taxibus in het kader van de Wmo 2015

9.938

0

9.938

 Hulpmiddelen vervoer ouderen en gehandicapten

Aanbieden van vervoersvoorzieningen voor burgers in het kader van de Wmo 2015

14.787

0

14.787

 Woonvoorzieningen ouderen en gehandicapten 

Aanbieden van woonvoorzieningen voor burgers in het kader van de Wmo 2015

9.183

0

9.183

Totaal Maatwerkvoorzieningen, exclusief eigen bijdragen

112.900

183

112.717

 Eigen bijdragen WMO

Innen van een eigen bijdrage uit hoofde van de Wmo 2015.

0

6.437

-6.437

Totaal Maatwerkvoorzieningen, inclusief eigen bijdragen Beschermd wonen

112.900

6.620

106.280

Maatwerkarrangement (zorg in natura)
Het contract voor maatwerkarrangement is resultaat gestuurd ingekocht voor drie jaar en loopt eind 2019 af. In 2019 wordt met een aanbesteding een nieuwe opdracht in de markt gezet. In het nieuw te sluiten contract wil de gemeente er met ontschotting en integraliteit voor zorgen dat problematiek in samenhang wordt aangepakt. Daarom wordt verkend hoe de Wmo samen met beschermd wonen en de maatschappelijke opvang in samenhang en op resultaat kunnen worden ingekocht. Ook onderzoeken we in hoeverre het mogelijk is om Jeugdwet hierin mee te nemen.

Eigen bijdragen  
In Den Haag wordt alleen een eigen bijdrage gerekend voor de maatwerkvoorzieningen huishoudelijke hulp, de taxibus en beschermd wonen. Wmo-voorzieningen als vervoer, woningaanpassingen en scootmobielen zijn vrijgesteld van de eigen bijdrage. Als het abonnementstarief in 2019 wordt ingevoerd, betalen alle huishoudens die gebruikmaken van een Wmo-maatwerkvoorziening hetzelfde bedrag van € 17,50 per 4 weken als eigen bijdrage. In het coalitieakkoord is opgenomen dat de gemeente ervoor zal zorgen dat mensen met een minimuminkomen niet méér gaan betalen voor de eigen bijdrage Wmo.

Taxibus en hulpmiddelen vervoer ouderen en gehandicapten
De gemeente ondersteunt Hagenaars met een beperking als ze niet voldoende mobiel zijn. Dit doet de gemeente via maatwerkvoorzieningen (taxibus, scootmobielen en rolstoelen) en algemene voorzieningen zoals de wijkbus.

Wat zijn de activiteiten in 2019?

  • We willen de groeiende vraag naar vervoersvoorzieningen slimmer en efficiënter organiseren. In overeenstemming met het coalitieakkoord  bereiden we daarom in 2019 een doelgroepenvervoerscontract voor waarin de taxibus, dagbesteding, leerlingenvervoer, jeugdwetvervoer en Wsw-vervoer vanaf 2020 worden samengebracht.
  • In aanloop naar dat integrale contract voegen we in 2019 de taxibus en het dagbestedingsvervoer samen.
  • Ook nemen we in 2019 de eerste stappen om een stadsbreed dekkend netwerk van scootmobiels op te zetten, zoals aangekondigd in het coalitieakkoord.

Woonvoorzieningen ouderen en mensen met een beperking
Om mensen langer zelfstandig te laten wonen, kunnen ouderen en mensen met een beperking op grond van de Wmo aanpassingen in de woning laten doen, zoals trapliften, het verwijderen van drempels en aanpassingen van badkamers en keukens. Soms stuit het aanpassen van woningen op belemmerende regels Zo kunnen bij de plaatsing van trapliften of scootmobielstallingen brandweervoorschriften belemmerd werken.

Wat zijn de activiteiten in 2019?

  • In 2019 onderzoeken we de mogelijkheden om een subsidieregeling op te zetten voor collectieve en preventieve woningaanpassingen in wooncomplexen.

Persoonsgebonden budget voor maatwerkvoorzieningen en jeugd

Wat mag het kosten (€1.000)

Activiteit

Wat gaan we daarvoor doen?

Lasten

Baten

Saldo*

PGB Jeugdhulp (OCW)

Burgers in staat stellen zelf de noodzakelijk jeugdzorg in te schakelen en te organiseren

5.044

0

5.044

Maatwerkarrangementen PGB

Verstrekken van PGB's in het kader van de Wmo 2015

9.665

0

9.665

Totaal PGB

14.709

0

14.709

Met een persoonsgebonden budget kunnen mensen voor zichzelf ondersteuning op maat inkopen, zoals een maatwerkarrangement of beschermd wonen.
Ouders kunnen – als dat passender is – een pgb aanvragen waarmee zij voor zichzelf of professionele hulp voor hun kind zelf kunnen inkopen. Hiermee krijgen burgers meer regie over de hulp. Voor het eerst sinds 2015 zijn de tarieven voor een persoonsgebonden budget voor jeugd gewijzigd en marktconform gemaakt. Bij de Wmo waren tarieven al marktconform. Dit leidt op termijn tot hogere toekenningen. Momenteel hebben circa 350 jeugdigen een persoonsgebonden budget op basis van de Jeugdwet.

Wat zijn de activiteiten in 2019?

  • We onderzoeken, naar aanleiding van het coalitieakkoord, de mogelijkheid om tot een integraal persoonsgebonden budget Jeugdhulp/Wmo te komen zodat Hagenaars hun zorg en ondersteuning in samenhang kunnen inkopen.

Beschermd wonen en GGZ

Wat mag het kosten (€ 1000)

Wat gaan we daarvoor doen?

Lasten

Baten

Saldo

Vorm van wonen en ondersteuning aanbieden vanwege psychiatrische problematiek en/of verslavingsproblematiek

91.377

1.214

90.163

Beschermd wonen
Den Haag wil de zorg en ondersteuningsstructuur versterken, om mensen met een ernstig psychische aandoeningen passende zorg en ondersteuning te bieden in hun eigen woonomgeving. Met een ondersteuningsaanbod op maat kan uitstroom plaatsvinden vanuit beschermende naar meer zelfstandige woonvormen. Zes kernaanbieders en een aantal ‘sectorvreemde’ partijen voeren beschermd wonen uit. Aan ongeveer 1.200 cliënten wordt jaarlijks zorg geboden. Een kleine 300 cliënten regelt zelf hun zorg via een persoonsgebonden budget. Kansen worden benut om voor zowel vastgoed als voor beschermd wonen nieuwe woon-zorgconcepten te ontwikkelen.

In 2019 wordt met een sluitende aanpak wordt voor mensen met verward gedrag (RIS 299305) ingezet op vroegtijdige signalering en het voorkomen en beperken van leed. Dat gebeurt aan de hand van negen bouwstenen (zoals vroegtijdige signalering, melding, beoordeling en risicotaxatie en toeleiding) die verder worden ontwikkeld.

Door een  actieve aanpak van vroegsignalering, preventie, toeleiding en ondersteuning  uitgevoerd door de 14 gespecialiseerde ggz wijkteams, worden kwetsbare burgers met een ernstige psychische aandoening, bereikt en toegeleid naar behandeling en ondersteuningstrajecten. Het gaat om burgers die zelf geen actieve hulpvraag hebben of zorg mijden. Met deze aansluitende keten van zorg en ondersteuning wordt zelfstandig wonen in de wijk mogelijk gemaakt. De teams kunnen, bij de invoering van de nieuwe Wet verplichte GGZ (WvGGZ) in 2020, een belangrijke rol vervullen bij de groter wordende gemeentelijke verantwoordelijkheid bij aanwijzingen van gedwongen behandelingen.

Maatschappelijke opvang

Wat mag het kosten (€ 1000)

Wat gaan we daarvoor doen?

Lasten

Baten

Saldo

Zelfredzaamheid maximaliseren, re-integratie in de samenleving en verbeteren van gezondheid van de dak-en thuislozen.

22.723

0

22.723

In de maatschappelijke opvang wordt dak en thuislozen zonder dak boven hun hoofd tijdelijk verblijf geboden gekoppeld aan zorg en ondersteuning. De maatschappelijke opvang kent nu een kleine 1.800 cliënten. Verwacht mag worden dat dit aantal in 2019 ook aanwezig is of iets stijgt. Vier partijen in Den Haag bieden maatschappelijke opvang. Naar aanleiding van het onderzoek Van de straat van de Haagse rekenkamer (RIS 298871) en het grote belang dat de raad aan deze problematiek hecht, is een plan van aanpak opgesteld dat vanaf 2019 wordt uitgevoerd. De maatschappelijke opvang krijgt hiermee de komende jaren op een groot aantal onderdelen een forse kwaliteitsimpuls. Een groot probleem is onder meer dat de doorstroom bij de maatschappelijke opvang (maar ook bij beschermd wonen) stagneert. Het college vindt het van groot belang dat mensen kunnen doorstromen, uiteraard met de zorg en begeleiding die zij nodig hebben. We gaan zorgen voor voldoende woningen voor deze doelgroep. Voor de kwaliteitsimpuls Maatschappelijke opvang stelt het coalitieakkoord structureel € 4,5 mln. beschikbaar.

4. Veiligheid en bescherming

De doelstelling van het beleid is om huiselijk geweld en kindermishandeling te voorkomen, zo snel mogelijk te herkennen en te stoppen en de schade en het gevolg ervan te beperken.

Huiselijk geweld, kinderbescherming en Veilig Thuis

Huiselijk geweld

Wat mag het kosten (€1.000)

Activiteit

Wat gaan we daarvoor doen?

Lasten

Baten

Saldo*

Huiselijk geweld

Het vroegtijdig signaleren en voorkomen van huiselijk geweld en ondersteunen van slachtoffers

18.003

80

17.923

Kinderbescherming

Het zo vroeg mogelijk aanpakken van kindermishandeling

13.859

0

13.859

Gemeenschappelijke Regeling VT

Huiselijk geweld en kindermishandeling

8.340

11.337

-2.997

Totaal Huiselijk  geweld, kinderbescherming en Vielig thuis

40.202

11.417

28.785

Veilig Thuis / huiselijk geweld
Veilig Thuis Haaglanden is met ingang van 2018 ondergebracht in de Gemeenschappelijke regeling  GGD en VT Haaglanden. VT Haaglanden is voor negen gemeenten het centrale meldpunt voor advies en melding van huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze gemeenschappelijke regeling  is organisatorisch ondergebracht bij de gemeente Den Haag en voert uit wat de deelnemende gemeenten gezamenlijk overeenkomen. Het aandeel van Den Haag wordt gefinancierd uit de begroting van Huiselijk geweld en Kinderbescherming (€  7,0 mln.).

De gezamenlijke ambities voor de jaren 2019-2022 staan in de Regiovisie aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling 2019–2022, die eind 2018 wordt gepresenteerd.

In 2018 heeft Veilig Thuis Haaglanden een grote inspanning geleverd om de sterke volumegroei (zowel meldingen als adviezen) het hoofd te bieden. In de tweede helft van 2018 wordt geanalyseerd wat de gevolgen van de volumegroei zijn voor 2019. Door de toename van het aantal meldingen is het nu al duidelijk dat meer inzet noodzakelijk is. In het coalitieakkoord is hiervoor met ingang van 2019 structureel € 1 mln. per jaar beschikbaar gesteld.

Wat zijn de activiteiten in 2019?

  • De implementatie van de nieuwe meldcode en de gevolgen daarvan voor de werkwijze van Veilig Thuis Haaglanden (aanscherping en verbetering meldcode): vanaf 1 januari 2019 wordt het verplicht om een afwegingskader op te nemen in de meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit afwegingskader geldt voor de sectoren: gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp en justitie. Met de aanscherping van de Wet meldcode en de radarfunctie Veilig Thuis wordt de taak van Veilig Thuis groter.
  • Borgen van de aanpak van de Veilig Verder-teams.
  • De MDA++ aanpak wordt vanaf 2019 structureel ingezet. Deze multidisciplinaire aanpak is gericht op structureel onveilige en acuut gevaarlijke gevallen van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Kindermishandeling
Volgens de cijfers van het Nederlands Jeugdinstituut zijn ongeveer 5.000 kinderen in Den Haag slachtoffer van kindermishandeling.

Wat zijn de activiteiten in 2019?

  • Zorg dragen dat kennis over kindermishandeling en het voorkomen daarvan wordt gedeeld binnen de verschillende beroepsgroepen, analyse van het huidige preventief aanbod en aanpak van kindermishandeling en ontwikkeling van nieuwe initiatieven waar dit nodig is.

(Complexe) scheidingen
Circa 20% van de scheidingen verloopt problematisch. Hierdoor kunnen jeugdigen in hun ontwikkeling bedreigd worden.

Wat zijn de activiteiten in 2019?

  • Bevorderen van de samenwerking met de rechtbank, de Raad voor de Kinderbescherming en de jeugdhulpaanbieders voor het realiseren van één uniform hulpaanbod, één regierechter en één aanmeldpunt voor de rechtbank om ouders naar hulp te verwijzen.
  • Doorontwikkeling van het kenniscentrum Kind en Scheiding.

Jeugdbeschermingstafel
De Jeugdbeschermingstafel wordt ingezet bij een verzoek tot onderzoek aan de Raad voor de Kinderbescherming. Aan de Jeugdbeschermingstafel wordt door de gemeente in samenspraak met ouders en jeugdigen gezocht naar de laatste mogelijkheden voor jeugdhulp in het vrijwillig kader. Hierdoor is minder vaak een rechterlijke tussenkomst nodig. Als hulp in het vrijwillige kader niet mogelijk is, kan de rechter een maatregel in het gedwongen kader opleggen.

Jeugdbescherming en jeugdreclassering
De gemeente wil meer inzicht krijgen in Haagse jongeren die worden veroordeeld onder het adolescentenstrafrecht en de consequenties daarvan voor vervolgtrajecten. Wetgeving en de daarbij behorende financiële regelgeving mogen geen belemmering vormen voor passende hulp. Daarom staat het verbeteren van de samenwerking met justitiepartners centraal om jongeren beter te kunnen ondersteunen. In 2019 wil de gemeente de plannen verder uitbreiden om zoveel mogelijk Haagse jongeren die met justitie in aanraking komen te bereiken.

De gemeente wil uithuisplaatsingen zoveel als mogelijk voorkomen. De samenwerking met ketenpartners wordt versterkt door het bevorderen van kennisdeling, door het aanpakken van knelpunten en onnodige overlap en door het bedenken van nieuwe initiatieven die de veiligheid van jeugdigen waarborgen. Hierbij sluit de gemeente aan op het programma Zorg voor de jeugd van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Prostitutiebeleid en opvang slachtoffers mensenhandel

Het prostitutiebeleid en de opvang van slachtoffers van mensenhandel wordt bekostigd uit de activiteit Huiselijk geweld. Uitgangspunten van het Haagse beleid zijn: positieverbetering, adequate opvang, zorg en hulpverlening voor prostituees en slachtoffers mensenhandel.

Wat zijn de activiteiten in 2019?

5.Volksgezondheid

Wat mag het kosten (€1.000)

Activiteit

Wat gaan we daarvoor doen?

Lasten

Baten

Saldo*

 Openbare gezondheidszorg

Bevorderen en beschermen van de gezondheid van alle Hagenaars

8.999

0

8.999

 Lokale Taken GGD Haaglanden

Bevorderen en beschermen van de gezondheid van alle Hagenaars

1.030

0

1.030

Totaal Openbare Gezondheidszorg

10.029

0

10.029

De gemeente wil met een integrale aanpak de gezondheid van de Hagenaars verbeteren met extra aandacht voor gezondheidsachterstanden. In 2019 start de uitvoering van de nieuwe Haagse nota Volksgezondheid. De lokale GGD-taken gekoppeld aan thema’s van deze nota zijn hierin opgenomen. Bij het opstellen van de nota wordt onder meer gebruik gemaakt van de Gezondheidsmonitor 2018 van de GGD Haaglanden en een advies van het RIVM over de relatie tussen armoede en gezondheid (chronische stress).

Gemeenschappelijke regeling GGD

Wat mag het kosten (€ 1000)

Wat gaan we daarvoor doen?

Lasten

Baten

Saldo

Bevorderen en beschermen van de gezondheid van alle Hagenaar

11.957

15.308

-3.351

Doelen van de gemeentelijke taken uitgevoerd door de GGD Haaglanden op basis van de Wet publieke gezondheid (Wpg) zijn in 2019: inzicht  geven in en adviseren over de gezondheidssituatie van de Haagse inwoners, uitvoering geven aan interventies op het gebied van gezondheidsverschillen en leefstijl, bestrijding van infectieziekten (met blijvende aandacht voor antibioticaresistentie) en het bevorderen van een gezonde leefomgeving. In 2019 is er specifieke aandacht voor evenementen. Het aandeel van Den Haag (exclusief toezicht kinderopvang, programma 6) wordt gefinancierd uit de activiteit Openbare gezondheidszorg (€5,2 mln.).

Jeugdgezondheidszorg (jgz)

Wat mag het kosten (€ 1000)

Wat gaan we daarvoor doen?

Lasten

Baten

Saldo

Het gezondheidspotentieel van alle jeugd volgen en optimaliseren

18.218

913

17.305

Op basis van de Wpg is de jeugdgezondheidszorg verantwoordelijk voor het bevorderen, beschermen en beveiligen van de gezondheid en ontwikkeling van jeugdigen van 0 tot 19 jaar. De jgz vormt de kern van de Centra voor Jeugd en Gezin. Conform het landelijk professioneel kader volgt en beoordeelt de jeugdgezondheidszorg de groei en ontwikkeling van alle kinderen. In het licht van de transformatie richt zij zich op flexibilisering van haar basistaken, waarbij samen met ouders en jeugdigen wordt vastgesteld wat nodig is. In 2019 wordt hiervoor de methodiek Gezamenlijk inschatten zorgbehoefte toegepast, waarbij medewerkers samen met ouders en kind de zorgbehoefte van het kind en het gezin bepalen.

Ambulancevervoer  

Wat mag het kosten (€ 1000)

Wat gaan we daarvoor doen?

Lasten

Baten

Saldo

Verzorgen van ambulancevervoer

11.851

12.943

-1.092

De ambulancedienst van de gemeente is onderdeel van de Regionale Ambulance Voorziening Haaglanden.
Om aan de normtijd te voldoen (95% van het regionale spoedvervoer binnen vijftien minuten ter plaatse), worden in 2019 de volgende activiteiten uitgevoerd:

  • De differentiatie van het ambulancevervoer wordt uitgebreid om zo de druk op de prestaties van het spoedvervoer te verlichten (o.a. door samenwerking met ziekenhuizen en huisartsenposten).
  • We gaan door met de samenwerking met ziekenhuizen voor het leveren van een chauffeur en ambulance voor het overplaatsen van patiënten. Dat geldt ook voor de inzet van een B-ambulance voor laag complex vervoer.
  • De paraatheid wordt continu gemonitord en zo nodig aangepast.
  • Inzet op uitbreiding van het aantal gespecialiseerde verpleegkundigen door de participatie in de landelijke pilot Bachelor medische hulpverlening en het versterken van de werving.